ASESOR

vl. Rahela Jurković

Običaji Grgureva kroz istraživačke riječi dr. sc. Rahele Jurković i fotografije Duška Mirkovića pred sugrađanima

Vijest objavljena na: https://pozega.eu/obicaji-grgureva-kroz-istrazivacke-rijeci-dr-sc-rahele-jurkovic-i-fotografije-duska-mirkovica-pred-sugradanima-fotogalerija/

28. kolovoz 2020., portal: Pozega.eu

Udruga vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl organizirala je u svome Vinskom podrumu u povodu predstojećeg Aurea festa i Dana europske baštine izlaganje dr.sc. Rahele Jurković i izložbu fotografija dugogodišnjeg fotoreportera Večernjeg lista i portala pozega.eu Dušana Mirkovića na temu vinogradarskih običaja Grgureva.

Pozdravne riječi desecima vinogradara i vinara, te javnih djelatnika grada Požege uputio je Zlatko Vuković, predsjednik udruge Stjepan Koydl istakavši da se na ovaj način uključuju u festivalska događanja, a poznato je da su upravo vinogradari obnovili festival, te su dugi niz godina nositelji obilježavanja Grgureva.

-Grgurevo je povijest našega grada, to je uvijek izniman i poseban događaj za njegove građane i brojne goste, pa budimo na to ponosni – istakao je gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić koji je otvorio skup i izložbu.

Fotoreporter Duško Mirković je kazao da prati Grgurevo pedesetak godina, te da mu je bilo teško iz ogromnog broja fotografija odabrati 22 koje predstavljaju obilježavanje tog značajnog datuma, a nakon izložbe one će krasiti prostor Vinskog  podruma.

-Običaj Grgureva je 2007. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro naše zemlje, a uz potporu Ministarstva kulture i grada Požege provodim projekt istraživanja obilježavanja tog značajnog datuma u znak sjećanja na istjerivanje Turaka iz Požege nakon 150 godina vladavine što je ostvarili građani pod vodstvom fra Luke Imbrišimovića Sokola borbom na brdu iznad grada – istakla je u izlaganju dr. sc. Rahela Jurković. Kroz ovaj projekt istražuje život vinogradara i običaje ne samo uz Grgurevo već i uz druge značajne dane kao što su Vincelovo, Martinje i drugi. Izlaganje je popraćeno fotografijama kroz prigodnu projekciju, a skup je proveden uz sve epidemiološke mjere.

Kako je poznato vinogradari slave Grgurevo salvama iz mužara iz svojih vinograda na Sokolovcu, Velikom Kamenu i drugim vinogradarskim predjelima iznad baroknog požeškog trga, a istraživanje dr. sc. Jurković provodi ponaosob sa nizom požeških vinogradara donoseći njihova iskustva, dogodovštine i sjećanja na taj blagdan kroz protekla desetljeća.

Ostale novosti