ASESOR

vl. Rahela Jurković

Istraživanje
Poslovno savjetovanje
Izdavaštvo
Produkcija

Asesor se bavi poslovnim savjetovanjem s područja politika i programa Europske unije, društveno-humanističkim istraživanjima, izdavaštvom i produkcijom dokumentarnih (antropoloških) filmova.

Vlasnica Asesora dr. sc. Rahela Jurković ima dugogodišnje iskustvo rada u privatnom i javnom sektoru. Diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te je završila tri magisterija, jedan iz marketinga (na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu) i dva iz područja europskih integracija: Europske studije na Zagrebačkom sveučilištu i Sveučilištu Panthéon-Assas (Paris II) i College of Europe (dvojezični, englesko-francuski studij). Doktorirala je u siječnju 2018. na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, obranivši disertaciju „Integracija osoba pod međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“ s ocjenom summa cum laude.

Uz migracije, područje njenog znanstvenog istraživačkog interesa je i kulturno nasljeđe.

Dugi niz godina Rahela je radila u konzultantskim poduzećima i organizacijama, pišući i provodeći projekte financirane sredstvima Europske unije (EU) i drugih institucija. Tim poslom bavi se i u Asesoru. Kao stručnjakinja iz područja EU-a, od 2008. surađuje s Hrvatskom zajednicom računovođa i financijskih djelatnika, na mjesečnoj bazi informirajući korisnike usluga Zajednice o programima i mogućnostima financiranja iz raznih EU fondova. U Europskoj komisiji odradila je staž 2002. (tadašnjoj Upravi za poduzeća), a aktualno je vanjska suradnica Komisije za evaluaciju projekata koji se financiraju sredstvima Unije.  

Rahela je sudjelovala na brojnim međunarodnim konferencijama i projektima, autorica je i koautorica znanstvenih radova objavljenih u eminentnim znanstvenim časopisima. Autorica je tri knjige (znanstvene monografije). Godine 2020. izabrana je u zvanje znanstvenog suradnika. Kao prva znanstvenica iz Hrvatske i šireg područja, jugoistočne Europe, 2019. dobila je istraživačku stipendiju UEFA-e (Unije europskih nogometnih saveza) pomoću koje je uspješno provela istraživanje u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, o nogometu i izbjeglicama na tzv. balkanskom koridoru. Od 2019. u Požegi, svom rodnom gradu, provodi znanstveno-stručni program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“.

Foto: Dušan Mirković